Tarwe allergie en coeliakie

Tarwe allergie en coeliakie

Een tarwe allergie wordt soms verward met een glutenallergie, coeliakie, maar er zijn belangrijke verschillen. Een glutenallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op gluten wat schade kan aanrichten aan de dunne darm. Coeliakie kan een lekkende darmwand veroorzaken.

Deze aandoening kan leiden tot een slechte opname van essentiële voedingsstoffen uit het dieet. Dat niet alleen, alle organen in het lichaam kunnen worden aangetast.

Een glutenallergie wordt beschouwd als een auto-immuunziekte waarbij antilichamen tegen gluten worden gevormd en deze complexe lichaamsweefsels aantasten. Normaal gesproken produceert het immuunsysteem antistoffen om het lichaam te beschermen tegen bacteriën, virussen en giftige stoffen en ontstaat anti-immunoglobuline A. Bij een glutenallergie  wordt anti-immunoglobuline A gevormd tegen gliadine, een eiwit dat onderdeel is van gluten. Het lichaam reageert dus op dezelfde manier als bij een bacteriële infectie.

Coeliakie lijkt een beetje op het geval van een “persoonsverwisseling”. Het immuunsysteem raakt in de war en denkt dat gluten een schadelijk organisme is.

Veel voorkomende symptomen bij een tarwe allergie zijn:

  • Zwelling, jeuk en irritatie van de mond of keel
  • Netelroos, huiduitslag of huidzwelling
  • Verstopte neus
  • Jeukende, waterige ogen
  • Moeilijk ademhalen
  • Darmkrampen, misselijkheid of braken
  • Chronische diarree